Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Ziyareti
19 Ocak 202310-16 Mayıs Engelliler Haftası
1992 yılında Birleşmiş Milletler’ de alınan kararla topluluğa üye 156 devlet tarafından belirlenmiş olan 10-16 Mayıs haftası Engelliler Haftası olarak ilan edilmiştir.
Dünyada yaklaşık 1 milyar, ülkemizde ise yaklaşık 5 milyon kişi çeşitli nedenlere bağlı olarak çeşitli engellerle karşı karşıya kalmaktadır. Engelli bireyler toplumsal ve ekonomik yaşama katılımda önemli zorluklar yaşamaktadır. Türkiye’nin bu konudaki temel yaklaşımı, engellilerin ayrımcılığa uğramaksızın toplumsal yaşamın her alanına aktif katılmalarını sağlamaktır.
2005 yılında, ilk defa engellilik alanında çerçeve niteliği taşıyan Engelliler Hakkında Kanun yayımlanmıştır. Bu sayede özel eğitim, istihdam, sosyal yardımlar, evde bakım, özel bakım hizmeti, erişilebilirlik gibi engellilik konusundaki temel hak alanlarında yaklaşık 1.500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşmuştur.
Türkiye, 2007 yılında engelli hakları açısından evrensel standartları ortaya koyan Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS)’yi ilk imzalayan ülkelerden biri olmuştur. 2010 yılında, engelliler için alınacak özel tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağı hükmü getirilip engellilere yönelik pozitif tedbirler Anayasa ile güvence altına alınmıştır.
2013 yılında, hak temelli bakış açısını güçlendirmek amacıyla ilgili mevzuatta “sakat”, “özürlü”, “çürük” gibi ayrımcılık ifade eden ibarelerin “engelli” ibaresiyle değiştirilmesi sağlanmıştır. 2014 yılında, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun EHİS’in öngördüğü yükümlülükler doğrultusunda yeniden şekillendirilmiştir. Bu düzenlemeler kapsamında başta engellilik tanımı olmak üzere engelliliğe dayalı ayrımcılık ve türleri, makul düzenleme, erişilebilirlik gibi birçok tanım Sözleşme doğrultusunda düzenlenmiş, engelliliğe dayalı tüm ayrımcılık türleri yasaklanmıştır.
Engelli vatandaşlarımızı eğitimden çalışma hayatına, sanattan spora destekleyen önemli adımlar atılmıştır. Ülkemizin engellilerin eşit vatandaşlar olarak potansiyellerini gerçekleştirebildikleri içermeci bir toplum olma yolunda vizyonunu ortaya koyan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sorumlu bakanlık ve kurumların görüşleri alınarak hazırlandı.
Engelli vatandaşlarımıza yönelik geliştirilecek politikalara yön vermesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan “2030 Engelsiz Vizyon Belgesi” “İçermeci ve Erişilebilir Toplum”, “Hakların Korunması ve Adalet”, “Sağlık ve İyilik Hali”, “Kapsayıcı Eğitim”, “Ekonomik Güvence”, “Bağımsız Yaşam”, “Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar” ve “Uygulama ve İzleme” olarak 8 başlık çerçevesinde toplamda 31 hedef ve 111 eylem alanından oluşmaktadır. Hak temelli bir yaklaşımı ortaya koyan Engelsiz Vizyon Belgesi ile engellilerin hayatında fark yaratacak hizmetler hayata geçirilecektir.
Türkiye Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) olarak;
Engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmalarını teşvik ve temin ederek,
- Doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek, toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarını sağlamayı amaçlıyoruz.
- Engellilerin sosyal ve kültürel yaşama daha aktif katılmalarını desteklemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz.
- “Engelliliği önleyici tedbirleri almak” bizim engelliler politikamızın temel amacı olarak görüyoruz.
- Ülkemizdeki engellilerin hak temelli bir anlayışla saygın bireyler olarak hayatını idame ettirmesini sağlamak, aynı zamanda sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını desteklemek en büyük hedeflerimizden birisidir.
Bu anlayış ve inançla ülkemizdeki bütün engellilerin Engelliler Haftasını kutluyoruz.
Hulusi Armağan Yıldırım
Yönetim Kurulu Başkanı